Nieuws


Europa installeerde 11 gigawattpiek zonnepanelen in 2018, Nederland in top 3

Europa installeerde 11 GWp zonnepanelen in 2018

De Europese koepelorganisatie SolarPower Europe meldt dat er in Europa in 2018 11 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd is. Nederland staat na Duitsland en Turkije op de derde plaats in de top 3.

Een jaar eerder werd namelijk 9,2 gigawattpiek aan zonnepanelen verwelkomd. Dat betekent een toename van 36 procent ten opzichte van 2017. Duitsland is nog altijd de marktleider met een nieuw geïnstalleerd pv-vermogen van 2,96 gigawattpiek ten opzichte van 1,76 gigawattpiek een jaar eerder. Turkije zag de markt krimpen van 2,59 naar 1,64 gigawattpiek, maar staat nog altijd op de tweede plaats. Nederland is een snelle stijger met een afgezet vermogen van 1,4 gigawattpiek volgens SolarPower Europe. Dat is goed voor de derde plek in de Europese rangorde.

Walburga Hemetsberger, chief executive officer van SolarPower Europe, is content met de marktcijfers: 'Het is goed om te zien dat Europa de zonne-energie weer volledig omarmt. Nu zonne-energie de meest populaire energiebron is onder burgers in de Europese Unie, en de kostenbesparingen blijven voortduren, staan ​​we nog maar aan het begin van een lange opwaartse trend voor zonne-energie in Europa.'

Aurélie Beauvais, beleidsdirecteur van SolarPower Europe, merkt op: 'We zullen de komende 2 jaar een zeer sterke vraag naar zonne-energie in Europa zien. De belangrijkste redenen zijn de EU 2020-doelstellingen, waar veel lidstaten zullen kiezen voor goedkope zonne-energie om aan hun verplichtingen te voldoen. De EU heeft bovendien haar huiswerk gemaakt - door de importheffingen op zonnepanelen te schrappen en door een zeer positief kader voor zonne-energie te creëren via het Clean Energy Package. Nu is het belangrijk dat de EU-lidstaten de juiste nationale klimaat- en energieplannen afdwingen om de groei te ondersteunen.'


Bron: solarmagazine


Vlaamse energieregulator (VREG): 60 procent van eigenaren zonnepanelen betaalt minder met slimme meter

Slimme meter

De Vlaamse energieregulator VREG meldt dat 60 procent van de inwoners van Vlaanderen die zonnepanelen heeft - zogenaamde prosumenten - minder zal betalen als zij gebruik gaan maken van een slimme meter.

In Vlaanderen begint in 2019 de uitrol van digitale elektriciteits- en gasmeters. Tegen eind 2022 moet 1 op de 3 huishoudens zijn uitgerust met de nieuwe energiemeters. De totale uitrol zal circa 15 jaar duren. Vlaanderen werkt momenteel hard aan het afronden van de exacte vervangingsplannen. Voormalig minister Bart Tommelein stelde afgelopen zomer nog dat het plaatsen van slimme meters bij eigenaren van zonnepanelen geen prioriteit heeft, omdat nog niet duidelijk is wat er met het rendement gebeurt als zonnepaneeleigenaren een slimme meter krijgen.

De VREG heeft sinds enkele maanden een online simulator waarmee prosumenten de gevolgen kunnen inschatten van de uitrol van de digitale meter op basis van de huidige ontwerpregelgeving. Die voorziet in een compensatiemechanisme van 15 jaar voor alle onderdelen van de elektriciteitsfactuur; met uitzondering van de nettarieven. Er werden al meer dan 27.000 simulaties uitgevoerd. Ook gezinnen die zonnepanelen overwegen, kunnen via de simulator een goed inzicht krijgen in hun businesscase. Uit de tienduizenden simulaties blijkt dat 60 procent van de prosumenten met een digitale meter minder zal betalen dan nu het geval is bij het huidige prosumententarief. Voor de 40 procent die meer betaalt, geldt dat het nadeel voor het grootste deel van deze groep beperkt blijft tot enkele euro’s per maand. Door in te zetten op meer zelfconsumptie kan ook de groep van 40 procent de elektriciteitsfactuur volgens VREG verlagen.
Bron: solarmagazine
Raadpleeg de online simulator


GPC Europe werd verkozen tot "TOP PV Supplier"

EUPD Seal

Met fierheid melden we dat GPC Europe in een bevraging aan PV-installateurs, uitgevoerd door EUPD Research, verkozen werd tot “Top PV Supplier”. Een mooie erkenning door onze klanten voor onze klantgerichte aanpak en een stimulans om het nog beter toe doen!