Subsidies en premies

PV Subsidie aanvragen - RESCert certificaat

Meer info en de aanvraag kan je vinden via: https://www.fluvius.be/nl/thema/premies/premies-voor-huishoudelijke-klanten/premie-zonnepanelen of via onderstaande knop.
Voorleggen bij aanvraag premie: RESCert nummer van de installateur / keuringsinstantie en alle facturen van de installatie.

 

 

Verschillende instanties die RESCert aanbieden

Instantie Telefoon E-mail
Energie Academy                          0494.92.43.28                   omer@all-consult.be
Vives-Zuid 056.26.41.20 pieter.tack@vives.be
Thomas More Campus Geel 014.56.21.34 kce@thomasmore.be
SpaceConnect 0474.27.77.37 info@spaceconnect.com
Syntra West    
Syntra Limburg 011.30.32.00  
Syntra Midden-Vlaanderen 078.15.71.58 info@syntra-mvl.beTeruggave BTW voor thuisbatterijen in Nederland

Voor een thuisbatterij bestaat er op dit moment geen subsidie in Nederland. Toch is er sinds kort een groot financieel voordeel beschikbaar. Je kan de 21% btw over zo’n accu helemaal terugkrijgen via de Belastingdienst. Hoe zit het nu met de btw-regeling over een volledige zonnepanelen-installatie (incl. batterij)? Een kort overzicht: 

- Btw over zonnepanelen: vroeger kon je ook voor zonnepanelen de btw terugvragen. Sinds 2023 kwam daar echter verandering in. Nu betaal je direct 0% btw over je zonnepanelen, zowel voor de arbeids- als de materiaalkosten. Je hoeft dus geen btw meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Makkelijk én goed voor je portemonnee! 

- Btw over thuisbatterij: je hoeft nu geen btw meer te betalen over je thuisbatterij. Je kan die btw namelijk volledig terugkrijgen via de Belastingdienst. Kortom, je krijgt in 1 klap 21% korting voor je thuisaccu. Zo profiteer je van een lagere terugverdientijd en een optimaal rendement!

Voorwaarden

Type thuisbatterij: je kan enkel btw terugkrijgen voor een slimme thuisbatterij. De accu moet beschikken over software om automatisch te (ont)laden op gunstige momenten, uitgaande van dynamische energieprijzen. Let dus op: niet elke thuisaccu werkt op deze manier.

 Type energiecontract: om gebruik te maken van een slimme thuisbatterij moet je ook een dynamisch energiecontract hebben. Dat contract moet op de naam van de aanvrager van de btw teruggave staan.

✔ Handelen met energie: met een slimme accu en een dynamisch energiecontract kan je energie ‘verkopen’. Dat betekent dat je accu oplaadt wanneer de prijs voor elektriciteit laag is en dat deze ontlaadt bij een hogere prijs. Hierdoor ziet de Belastingdienst je als btw-ondernemer en kan je de btw dus ook terugkrijgen.

✔ Geen eerder gebruik van Kleine Ondernemersregeling: heb je al zonnepanelen en maakte je gebruik van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) om hierover btw terug te krijgen? Dan zal de Belastingdienst je aanvraag voor de thuisaccu mogelijk weigeren. Tenzij je de aankoop van de batterij en je energiecontract op de naam van je partner zet.

Procedure terugvragen

  1. Je ontvangt de factuur van je thuisbatterij: Na de installatie van de thuisbatterij ontvang je de eindfactuur van je erkende installateur. Erg belangrijk is dat het gaat om een slimme thuisbatterij. Die factuur heb je nodig om de btw over je thuisbatterij terug te krijgen.
  2. Je sluit een dynamisch energiecontract af:  Voor de btw teruggave heb je ook een dynamisch energiecontract nodig. Heb je die nog niet? Dan moet je dus nog eerst zo’n contract afsluiten. Dat contract vind je terug in je online account bij je energieleverancier.
  3. Je vraagt de btw over je thuisaccu terug bij de Belastingdienst:  Heb je je eindfactuur ontvangen en heb je een dynamisch energiecontract? Dan kan je de btw over je batterij terugvragen bij de Belastingdienst. Laat je die registratie, administratie, … liever over aan een expert? Dan schakel je beter een bedrijf in. Zij bekijken of je aan alle voorwaarden voldoet en regelen de btw teruggave voor je thuisbatterij van A tot Z.
  4. Je krijgt 21% btw terug:  Binnen 6 à 8 maanden krijg je de 21% btw over je thuisbatterij teruggestort op je bankrekening. Heb je een bedrijf ingeschakeld voor de aanvraag? Let dan op: voor het hele proces rekent zo’n bedrijf een vergoeding aan. Dat bedrag betaal je echter alleen als je het volledige btw-tarief hebt teruggekregen. En uiteraard is dat bedrag altijd veel hoger dan de kosten van zo’n bedrijf. (tot 1.300 à 1.500 euro voor een accu van 10 kWh).

Premie voor slimme sturing warmtepomp, elektrische boiler en accumulatieverwarming

Er werd een finale goedkeuring gegeven voor een nieuwe premie om accumulatieverwarming, elektrische boilers en warmtepompen automatisch aan te sturen, voor zover deze investering in 2021 of 2022 gebeurt. Het bedrag hiervoor bedraagt maximum 50% van de factuur, met een maximum van 400 euro. Dergelijke investeringen kunnen het rendement van de PV-installatie en het batterijsysteem verhogen.

Het apparaat waarvoor u deze premie kan aanvragen kan de bestaande apparatuur bij accumulatieverwarming, elektrische boilers en warmtepompen sturen om het eigenverbruik in bijna-real time te verhogen, elektrische belastingen te verschuiven naar perioden waarin er een overvloed aan elektriciteit wordt geproduceerd of het energieverbruik van de afnemer te verminderen.

Per EAN-code kan maximaal één premie worden toegekend.

 

  

Heb je nog geen slimme boiler sturing? Kijk dan gerust even naar onze eigen ontwikkelde GPControl.

✔ Combineerbaar met thuisbatterij

✔ Onafhankelijk gemaakt van het merk van PV-omvormer

✔ Verlaagt uw energiefactuur en verhoogt uw eigen verbruik met 25%!

✔ Terugverdiend in minder dan 4 jaar + premie!


Fiscaal voordeel bij plaatsen laadpaal

Alle bedrijfswagens worden broeikasgasvrij, daarvoor zullen ook meer laadpalen nodig zijn. 

1. Particulieren

Vanaf 1 september 2021 tot 31 augustus 2024 kan men voor aankoop en plaatsing van een laadstation bij particulieren (zowel voor eigenaars als huurders) een belastingvermindering voor je investering krijgen. De belastingvermindering voor particulieren zal stelselmatig afbouwen in de tijd.

2. Ondernemingen

Ondernemingen die investering in publiek toegankelijke laadstations kunnen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 rekenen op verhoogde kostenaftrek.


Retroactieve investeringspremie voor warmtepompen & microwarmte-krachtinstallaties

Vrijdag 10 september, keurde de Vlaamse Regering de eerder aangekondigde retroactieve investeringspremies voor warmtepompen, microwarmte-krachtinstallaties en kleine windmolens goed. Dat gebeurde op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.
Dat initiatief werd genomen na het wegvallen van de terugdraaiende teller door het arrest van het Grondwettelijk Hof. Voor gezinnen met een warmtepomp was dat immers een nog grotere tegenslag. Wie aan de voorwaarden voldoet en over een digitale meter beschikt, kan vanaf 1 oktober 2021 via de website van Fluvius een aanvraag indienen.